Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Λόγος E΄: Λόγος στηλιτευτικός κατά της ελληνικής πλάνηςΆγιος Μάξιμος ο Γραικός


Λόγος Ε΄: Λόγος στηλιτευτικός κατά της ελληνικής πλάνης
Αφού στηλιτεύσαμε με την βοήθεια του Σωτήρος Χριστού την ιουδαική δαιμονοπληξία εναντίον του Θεού, ας στραφούμε τώρα, ψυχή μου, εναντίον των ελληνικών κακοδοξιών και εναντίον του αυθάδους λόγου τους, επειδή και οι υποστηρικτές του, όχι λιγότερο από τους Ιουδαίους, ρίχνουν τα βλάσφημα βέλη τους εναντίον της χριστιανικής πίστεώς μας. Εάν τους ρωτήσει κανείς, γιατί τόσο πολύ μισείτε την τιμιοτάτη χριστιανική πίστη και την υβρίζετε -εξαιτίας των χλευασμών, των εμπτυσμάτων, των ραπισμάτων στις παρειές, του Σταυρού και του ατιμωτικού θανάτου (που υπέστη ο Χριστός)- αυτοί μας αποδοκιμάζουν και μας χλευάζουν, λέγοντας ότι όλα αυτά αποδεικνύουν την αδυναμία του Θεού μας. Αληθώς οι δύστυχοι και ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι, προσπαθώντας ακριβώς να εξαφανίσουν την Θεία δόξα και την επί πάντων εξουσία Του, άθελά τους αποδεικνύουν Αυτόν ως τον μόνο Βασιλέα, παντοδύναμο και πάνσοφο Θεό. Για τον λόγο ότι, αν και υπέφερε τόσα μαρτύρια και υπέστη ατιμωτικό θάνατο, όπως λένε αυτοί, Αυτός κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ταπεινώσει την υπερηφάνεια και το θράσος των ψεύτικων θεών, να εξαφανίσει από όλη την γη την λατρεία τους και να γκρεμίσει από παντού τους δαιμονικούς ναούς τους. Αυτό δεν το κατόρθωσε με στρατό πολυάριθμο, ούτε με θαρραλέους ενόπλους άνδρες, ούτε στέλνοντας αστραπές εξ ουρανού, αλλά με λόγια πραότητος και με ευχάριστες διδαχές απομάκρυνε όλους από την σκοτεινή πλάνη της ειδωλολατρίας και τους οδήγησε στο αληθινό φως της ευσεβείας Του. Μάλιστα σε αυτούς δεν υποσχέθηκε ούτε επίγεια δόξα, ούτε απόλαυση τροφής η κάτι άλλο ωραίο στην ζωή αυτή, αλλά αντίθετα, όπως είναι γνωστό, προφήτευσε θλίψεις και πάμπολλες δυστυχίες, υποσχόμενος ως βραβείο και ανταμοιβή για όλα αυτά την επουράνια βασιλεία. Αν ψάξετε δε, τότε θα διαπιστώσετε ότι για αυτήν την βασιλεία αναρίθμητο πλήθος ανθρώπων διαφόρων τάξεων και εισοδημάτων σε όλη την γη αρνήθηκε τις περιουσίες. Άλλοι πέρασαν αξιέπαινα την ζωή τους στις ερήμους, ενώ άλλοι βασανίστηκαν διά πυρός και σιδήρου και υπέστησαν πολλά μαρτύρια, πριν αποχωρήσουν για την άλλη ζωή.

Πότε και ποιος από τους θεούς σας η τους ισχυρούς βασιλείς, τους ρήτορες η τους πανσόφους νομοθέτες σας και σε ποια χρονική στιγμή κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι παρόμοιο, ακόμη και ανάμεσα στους ομοεθνείς του, ώστε να τους πείσει να μην νοιάζονται για όλες γενικώς τις απολαύσεις αυτού του κόσμου και να τολμήσουν να δεχθούν ακόμη και τον ίδιον τον θάνατο υπομένοντας με χαρά τα πάθη υπέρ της ευσεβείας; Αλλά δεν θα βρείτε ούτε έναν, όσο και να ψάξετε, καθώς αυτό είναι αδύνατον για την ανθρωπίνη ισχύ και την ανθρωπίνη σοφία. Αντιθέτως ο Εσταυρωμένος κατάφερε να το πραγματοποιήσει σε σύντομο χρόνο σε ολάκερη την πλάση με ελάχιστους αγράμματους ανθρώπους. Το πλέον δε αξιοθαύμαστο είναι ότι αυτή η τόσο ραγδαία αλλαγή συνετελέσθη, μολονότι η πίστη μας υπέστη σκληροτάτους διωγμούς εκ μέρους των πιο σκληρών βασανιστών. Παράλληλα ταράχθηκε και κατακλύστηκε από τις αναρίθμητες επιθέσεις των αιρέσεων, άλλα όμως έως τώρα παραμένει ακλόνητη, σαν πανύψηλος βράχος η βουνό αμετακίνητο, ενώ οι εχθροί και διώκτες της έχουν βρεί κακό τέλος.
Εάν πράγματι είστε ζηλωτές αυτής της ιερής σοφίας και έχετε αποκτήσει σταθερό και νηφάλιο νού, τότε, ακόμη και αν καμία άλλη θεόπνευστη γραφή δεν σας έχει πείσει να αποστραφείτε αυτήν την ανίερη αντιλογία από την οποία πάσχετε, τουλάχιστον η ήττα και ο τελικός θάνατος των θεών που θεωρείτε μεγάλους, αλλά στην ουσία τους είναι ψεύτικοι, καθώς και η απότομη μεταστροφή όλων των λαών από την ειδωλολατρία προς την αγία πίστη του Χριστού, ας φανερώσουν σε σας όλη την ακατανίκητη δύναμη του Εσταυρωμένου και ας σας ωθήσουν να παραιτηθείτε από αυτήν την ανόητη αντιλογία. Σκεπτόμενοι λοιπόν με σώφρονα νού, μην θεωρείτε ως εξευτελισμό και ντροπή του Χριστού τα μαρτύρια που υπέστη, αλλά να τα θεωρήσετε ως σοφωτάτη πρόνοια του πανάγαθου Θεού, που υπερβαίνει κάθε νού και κάθε ανθρώπινο λόγο.
Σκεφθείτε λοιπόν λογικά· αν με τον θάνατό Του και αυτά τα ατιμωτικά πάθη, που ευδόκησε να υποστεί, τέλεσε αμέσως σε όλη την γη τόσο μεγάλα, θαυμαστά και θεοπρεπή έργα, είναι αυτονόητο ότι ως Θεός θα μπορούσε όλα αυτά να τα πραγματοποιήσει σε ολόκληρη την γη μοναχά με ένα Του νεύμα. Αν με τα Πάθη Του στον Σταυρό συντάραξε όλη την γη και μετέτρεψε καταμεσίς της μέρας το φως του ήλιου σε βαθύ σκοτάδι και έκανε τις πέτρες να ανοίξουν και ανέστησε από αιώνων θαμμένους νεκρούς, τότε ως Θεός μπορούσε ακόμα περισσότερο με το παντοδύναμο θείο νεύμα Του να μεταβάλει το βαθύ σκοτάδι της άθεης, δαιμονικής ειδωλολατρίας σε φως ευσεβείας· και μάλιστα τις ψυχές των ανθρώπων, που νεκρώθηκαν με το πικρό δηλητήριο του αρχέκακου και ψυχοφθόρου όφεως, να ζωντανέψει με το Άγιο Πνεύμα Του και να τις αναστήσει από τον τάφο της κακοπιστίας των ειδώλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου